Fascinatie actiesportfotografie - Interview met Lorenz Holder

Video Image

Lorenz Holder

De internationaal bekende actiesportfotograaf Lorenz Holder werd in 1979 in München geboren en woont met zijn gezin in Freising. In zijn foto's wordt de kijker uitgenodigd om te ontdekken. Actiesport is vaak pas op het tweede gezicht zichtbaar. De werken van Holder worden heel vaak gekenmerkt door een zeer grote conceptuele inspanning, waarbij hij steeds nieuwe en creatieve wegen tracht in te slaan. Dit komt deels tot uiting in zijn opnametechnieken, waarbij hij gebruik maakt van ongebruikelijke technieken zoals infraroodcamera's, maar ook van oude, grootformaat beeldcamera's om zijn ideeën in beelden om te zetten.

Portrait of Lorenz Holder.

"90 procent van mijn foto's ontstaan in mijn hoofd" – tips en trucs van Lorenz Holder

undefined

Foto: BMX-rijder Senad Grosic staat in het Spaanse appartementencomplex La Muralla Roja

Je werkt nu al meer dan 15 jaar als fotograaf. Wat is voor jou belangrijk in actiesportfotografie?

Voor mij is het ongelooflijk belangrijk dat ik op mijn foto's ook laat zien waar precies de atleet aan het werk is, en hoe mooi die omgeving vaak is. Ik denk dat het altijd leuk is als je een extra kick krijgt van de atleet zelf en ook nog iets anders in de foto's kan ontdekken. Daarom is de atleet soms iets kleiner voor mij. Actiesport en actiesportfotografie in het bijzonder is een ongelooflijk creatief proces waarin ik me helemaal kan uitleven. Een speelplaats waarin ik veel ruimte heb om te spelen en waar ik stoom kan afblazen. Daarom fascineert actiesportfotografie me zo.

Hoe bereid je je voor om in je foto's een symbiose te creëren tussen omgeving, architectuur en atleten?

Ik zou zeggen dat 90 procent van mijn foto's in mijn hoofd ontstaan voordat ik zelfs maar de camera oppak. Dan onderzoek ik waar ik goede hoeken kan vinden, en waar grote interessante objecten zijn. In principe is het, als ik op de plaats van bestemming ben, gewoon een kwestie van het samenstellen van de afzonderlijke delen waarnaar ik thuis vooraf al onderzoek heb gedaan.

Welk advies zou je geven aan iemand die ook op een geweldige locatie is gestuit en erover denkt om die speciale plek met de camera vast te leggen?

Dus een goede tip voor iedereen die op de een of andere manier een geweldige locatie heeft gevonden, is om het eerst echt te laten bezinken. Ik zeg altijd, adem de locatie in. En dan krijg je ook een heel goed idee van waar fascinerende plekken, fascinerende punten zijn op deze locatie. Dus de goede tip is om gewoon de tijd te nemen, het op je in te laten werken, en dan pas de camera te pakken.

Nu maken
Echte fotoafdruk onder mat acrylglas

Heb je een favoriete lens voor je opnamen?

Mijn favoriete brandpuntsafstanden zijn eigenlijk altijd relatief lang. Ik werk graag met 70 - 200 mm. Dit is zo mijn droomlens. In het appartementencomplex La Muralla Roja, waar de huidige opnamen plaatsvinden, zijn we wat beperkter omdat alles ook wat kleiner en ingewikkelder is. We zullen zeker soms voor de groothoek gaan en dan zien of we mooie perspectieven kunnen krijgen.

Je bent al lange tijd klant van Whitewall. Waarom heb je dit fotolab gekozen?

De eenvoudige reden is dat ik ongelooflijk gefascineerd was door de kwaliteit van de afdrukken. Ik vind het geweldig als ik later mijn foto's aan de muur zie hangen. Als ik voor het eindproduct sta, dat ik van tevoren in mijn hoofd heb bedacht – dat is gewoon een ongelooflijk mooi gevoel.

undefined

Foto's: Lorenz Holder - De BMX rijder trekt de aandacht met trucs in het appartementencomplex

Welke producten van WhiteWall heeft u het laatst gekozen?

Ik heb echt twee favoriete producten bij WhiteWall. Als de Echte fotoafdruk onder mat acrylglas is, heeft hij een prachtige glans en mat acrylglas is ook niet zo vaak verkrijgbaar. Het is een ongelooflijk geweldig medium. En het tweede favoriete product is het Hahnemühle Fine Art Pearl-papier. Dat heeft een fluweelachtig oppervlak, voelt koel aan en het is gewoon fijn om naar de foto's erop te kijken.

Spectaculaire fotolocaties door Lorenz Holder

Onze WhiteWall Ambassadeur Lorenz Holder vindt locaties direct voor zijn deur in Beieren, maar reist ook naar de meest uiteenlopende landen voor een foto-idee. Zijn spannende werken tonen adembenemende achtergronden, zoals bergpanorama's of machtige gebouwen. Hier is een selectie van zijn beste foto's - laat u inspireren voor uw volgende shoot!

Lorenz Holder photographs the BMX rider Senad Grosic in the La Muralla Roja residential complex.
Surfer riding through a water and stone landscape taken from above.
LORENZ HOLDER - Bavarian Playground - 2019 Allgäu, Duitsland (Atleet: Felix Georgii).

Het werk "Beierse speeltuin" is in staat om zowel watersporters als wandelaars en bergliefhebbers te fascineren. Het natuurlandschap ligt niet in het Caribisch gebied, maar in de Allgäu. In een zeer specifieke periode van het jaar is het meer niet volledig gevuld met water, maar onthult het een fascinerende landschapsformatie. "Mijn atleet Felix Georgii had de locatie nog nooit zo gezien. Hij was dolblij dat we de foto dicht bij zijn geboortestad konden maken," zegt Holder. De dronefotografie toont de wakeboardactie in dit surrealistische landschap, met een prachtig uitzicht op de Beierse Alpen op de achtergrond.

Skater doing an ollie in a viaduct as a photo in a gallery frame hanging on a wall.
LORENZ HOLDER - Inception Flip - 2019 Viaduct, Engeland (Atleet: Vladik Scholz).

Wie naar het werk "Inception Flip" kijkt, zou op het eerste gezicht kunnen denken dat het om een optische illusie gaat. In werkelijkheid zijn het echter symmetrische bogen van een viaduct dat is gebouwd voor een spoorlijn in Zuid-Engeland. Lorenz Holder kon met het juiste cameraperspectief een unieke foto maken van atleet Vladik Scholz: "De locatie heeft een geweldige architectonische structuur die me inspireerde om het te gebruiken als een surrealistisch decor voor deze skateboardfoto."

Getoond product: Foto in Galerielijst, op ultraHD print met witte rand onder acrylglas

Skater doing a trick on a platform on the water shot from bird's eye view.
LORENZ HOLDER - Mystic Flip I - 2015 Lake Cauma, Zwitserland (Atleet: Cedric Romanens).

"Ik nam deze foto aan het Caumameer in Zwitserland in 2015. Ik was gefascineerd door het kristalheldere water waarin de rotsen op de bodem van het meer opvielen en een prachtig blauw patroon vormden rond de atleet Cedric Romanens. Ik nam de foto met een drone om direct boven de skateboarder te filmen. Ik moest echter wachten tot de schaduwen zich in de perfecte hoek bevonden om de skateboardtruc te kunnen tonen en tegelijkertijd het heldere water in beeld te brengen."

BMX rider showing a jump trick on a road in a dark forest as a Hahnemühle Fine Art Print in a passe-partout frame.
LORENZ HOLDER - Kings Road - 2018, Stranocum, Noord-Ierland.

In 2018 reisde Lorenz Holder naar Noord-Ierland om de beroemde BMX-rijder Senad Grosic te fotograferen voor zijn serie werken "Riding Thrones". Holder ensceneerde de actie atlete op verschillende opnamelocaties van de cult-serie "Game of Thrones". Deze foto onthult het mysterieuze landschap van Noord-Ierland met zijn voortdurende weersveranderingen. "Toen we de foto namen, was het nog vroeg in de ochtend en regende het," zegt Holder. "Dit onderwerp op de beroemde 'Kingsroad' werd een heel speciaal beeld voor mij."

Getoond product: Foto in Galerielijst met passe-partout, op Hahnemühle FineArt Pearl met zijdeachtig glinsterend oppervlak

Man walking his dog on a snowy street, in the background on a roof a snowboarder landing a trick.
LORENZ HOLDER - De hond uitlaten - 2010, Umeå, Zweden (Atleet: Anton Gunnarsson).

"In 2010 liep ik in de Zweedse stad Umeå en kwam ik een parkeergarage tegen met een open dek, wat me inspireerde om een quarterpipe tegen de schoorsteen te bouwen en de actie vanuit het straatperspectief te fotograferen. De man met zijn hond rende recht in het beeld terwijl ik wachtte op Anton Gunnarson om de sprong te maken. Het was een ongeplande situatie, maar ik vond dat het de film veel interessanter maakte."

Ontdek meer productaanbevelingen van Lorenz Holder

Close-up of a landscape as an original photo print under matte acrylic glass.
Echte fotoafdruk onder mat acrylglas
  • Mat acrylglas: presentatie zonder reflecties

  • Merkpapier: Fuji Crystal DP II, Ilford z/w

vanaf €17,95
close up of several fine art prints on Hahnemuhle, Epson and Canson paper.
Fine Art Prints
  • Authentieke kunstpapieren van Hahnemühle, Epson & Canson

  • Keuze uit 8 types Fine Art papier

vanaf €12,95
Standing Acrylic Block Print with Surfer image on it.
Acryl fotoblok
  • 3D-effect door 25 mm dik acrylglas

  • Vrijstaande presentatie met objectkarakter

  • Optimale bescherming tegen UV-stralen

vanaf €19,95