New York Love Story - Interview met Karsten Staiger

Video Image
Kort profiel
  • SPECIALITEITEN: Beeldende Kunst, Portret, Muziek en Documentaire Fotografie

Zoals velen voor hem, werd fotograaf, kunstenaar en filmmaker Karsten Staiger verliefd op New York City zodra hij er aankwam. De in Duitsland geboren Staiger begon zijn carrière aan het begin van de digitale revolutie in de jaren 90 en maakte het groot als kunstenaar en commercieel fotograaf voor luxemerken en grote bedrijven. Staigers groeiende fascinatie voor de dynamische skyline van de stad, die regelmatig van daken een creatief toevluchtsoord maakt, ontwikkelde zich geleidelijk tot een belangrijke missie om die verborgen en onontdekte hoeken van de stad te ontdekken die vanaf de straat aan het zicht onttrokken blijven.

Als expert in complexe verlichtingssystemen en -technologieën richtte hij zijn aandacht op de stad om zijn passie voor het extreme contrast tussen licht, weerpatronen en het gestructureerde stadslandschap dat op duizelingwekkende hoogte zichtbaar wordt, de vrije loop te geven. Zijn uitgebreide portfolio van werk heeft hem samenwerkingen opgeleverd met gerenommeerde New Yorkers als John Varvatos, Misty Copeland en Living Colour.

Passion Project - New York Love Story

Het project New York Love Story waarop Karsten Staiger zich al jarenlang hartstochtelijk toelegt, is het documenteren van de dromen en expressies van New Yorkers - van beroemdheden tot heel gewone mannen en vrouwen. Hij wou te weten komen hoe elk van hen verbonden is met deze onvergelijkbare stad en hoe ze erdoor verrijkt worden. In de ban van de schoonheid van de skyline van New York City, heeft avonturier Staiger sindsdien meer dan 100 gebouwen beklommen en zijn leven gewaagd om de onweerstaanbare persoonlijkheid van de stad vast te leggen door middel van foto's en film.

undefined

Foto: Karsten Staiger

Maak nu
Galerielijst met schaduwvoeg (Ahorn wit), Metallic ultraHD fotoafdruk onder acrylglas

Wat vindt u zo leuk aan New York?

New York heeft zoveel smaken en seizoenen en ik heb hier bijna mijn hele leven doorgebracht. Het is een haat-liefdeverhouding die ik met New York heb, want meestal is het bewolkt en grijs, als ik eropuit trek, maar na een storm heb je plotseling de prachtigste New Yorkse lucht. 

undefined

Foto: Karsten Staiger

Hoe is het project New York Love Story tot stand gekomen en wat heeft u geïnspireerd?

New York Love Story is een gek idee, dat waarschijnlijk 20 jaar geleden is ontstaan. Ik wilde mijn indrukken van New York met de wereld delen en vroeg me af hoe ik dat kon doen. Niemand zou geïnteresseerd zijn om mij op al die verschillende daken van wolkenkrabbers te zien. Wat is het verhaal hierachter? Dus begon ik wat interviews te doen met andere New Yorkers om meer te weten te komen over de stad en de persoonlijkheden. Zo is het begonnen. Dit persoonlijke gevoel is het concept van mijn documentatie.

undefined

Foto: Whitewall

Hoe voelt het om met de camera op de daken van de wolkenkrabbers in New York te staan?

Gelukkig had ik toegang tot enkele van de hoogste gebouwen in de stad. Deze mogelijkheid en dit gevoel hebben om de bovenste deur te openen en dan op het dak te klimmen is voor mij absolute vrijheid. Je voelt je alsof je zelf alleen bent in je eigen grote stad en niemand anders. Ik wilde dit gevoel met de wereld delen en begon te documenteren.

Welke projecten zitten er in de pijplijn voor de toekomst?

Als fotograaf en documentairemaker heb ik boeiende persoonlijkheden begeleid en gedocumenteerd. Ik ga nu werken aan een koffietafelboek. Dat is het volgende project waarop ik me wil storten.

undefined

Foto: Karsten Staiger

Waarom hebt u besloten om uw werken bij WhiteWall te laten produceren?

Toen ik in 2013 in Duitsland was, heb ik mijn werken voor de eerste keer door WhiteWall laten produceren. Dat leidde tot een geweldige samenwerking met de WhiteWall Store in Düsseldorf, want in het begin had ik heel wat vragen. En toen ik WhiteWall weer ontmoette op de PhotoPlus Expo in New York, was er daarna geen twijfel meer over wie mijn werk zou moeten blijven produceren. Ik kan altijd rekenen op kwaliteit en klantenservice. Made in Germany staat voor mij ook voor een heel bijzondere topkwaliteit.

Discover more product recommendations from Karsten Staiger
Metallic afdruk onder acrylglas
  • Dubbele resolutie voor uw metallic foto

  • De lichte partijen van uw foto glanzen metallic achter 2 mm acrylglas

ArtBox van massief hout
  • Driedimensionaal effect

  • Ongecompliceerd ophangen: al naar gelang het formaat aan spijkers

  • Neerzetten op een galeriewandrichel: representatief en elegant

Galerielijst met passe-partout
  • De klassieker: met bijzondere focus op uw foto

  • Keuze uit verschillende passe-partout-kleuren en lijsten