Video Image

Phil Penman

De in Groot-Brittannië geboren fotograaf woont al lange tijd in de VS en is vooral bekend om zijn zwart-wit "straatfotografie". Penmans werk wordt over de hele wereld tentoongesteld en hij heeft verschillende prijzen gewonnen. Phil richt zich op straat-, portret- of architectuurfotografie, voornamelijk vanuit New York.

Penman's kenmerkende stijl, veelzijdigheid en toewijding aan zijn vak hebben hem prestigieuze prijzen en tentoonstellingen opgeleverd, en hij is ook uitgeroepen tot een van de "52 meest invloedrijke straatfotografen", naast legendes uit de industrie zoals Henri Cartier-Bresson en Sebastião Salgado.

In het kader van de huidige wintercampagne, die hij samen met WhiteWall in Trondheim, Noorwegen, produceerde, konden we hem enkele geselecteerde vragen stellen over zijn werk: 

Portrait of Phil Penman

"Je vertrekt niet om 4 uur 's nachts en komt dan thuis om een slechte afdruk te maken" - Phil Penman

Foto: Phil Penman - De Bakkebrug over de rivier de Nivelda in Trondheim in de ochtendmist.

U bent al ongeveer 30 jaar fotograaf. Welke rol speelt fotografie in uw leven?

Het is altijd mijn leven geweest. Ik begon toen ik 15 jaar oud was en sindsdien weet ik niets anders meer. Het brengt me over de hele wereld naar plaatsen die ik nooit eerder had gezien en het is een deel van me geworden. Mijn vrouw maakt altijd grapjes over waarom ik altijd werk, maar als je echt geniet van wat je doet, is het niet echt werk. Ik ga uit, op welk moment van de dag dan ook, om te fotograferen. Het wordt gewoon een deel van je. Dus ik zou geen leven kennen zonder.

Uw foto's trekken de kijker in de actie, wat heeft uw benadering van de fotografie gevormd?

Ik heb altijd geprobeerd niet de massa te volgen en te kijken wat iedereen doet. Ik leerde toen ik persfotograaf was dat als iedereen daar is, je hierheen gaat. Dus ik heb altijd geprobeerd weg te blijven van wat de trend is en gewoon mijn eigen weg te volgen en ik geloof dat als je echt plezier hebt in wat je doet, het in je werk naar voren zal komen en dat mensen diezelfde gehechtheid aan het werk zullen voelen en het maakt niet uit wat het is. Het zal resoneren met hen.

We zijn hier in Trondheim, Noorwegen voor deze shoot, wat dreef je om helemaal vanuit New York hierheen te komen?

Ik wilde echt iets heel sfeervols maken. Veel van mijn werk wordt bepaald door het weer. Dus als het sneeuwt of regent, zorg ik dat ik buiten ben en ik heb altijd gevonden dat mijn beste fotografie voortkomt uit de elementen. En weet je, waar kan dat beter dan hier?

Nu maken
Galerielijst met passe-partout

Welke rol speelt de afdruk in het fotografieproces?

Voor mij is een foto pas compleet als ik het voltooide beeld afgedrukt zie. Dat is de kwintessens van de schoonheid van fotografie. Dat is de beloning voor al het werk en de inspanning om 's morgens vroeg op te staan. Het is het waard als je de voltooide afdruk aan de muur ziet. En voor mijn afdrukken wil ik het beste wat ik kan krijgen, want dat is hetzelfde wat ik voor mijn camera's gebruik. Je gaat niet om 4 uur uit en komt dan thuis om een waardeloze afdruk te maken. Ik wil het beste, en WhiteWall geeft me dat.

Foto: Phil Penman - Een sfeervol straatbeeld in Trondheim

Welk advies zou u geven aan iemand die fotografeert en zijn foto wil laten afdrukken?

Als ik fotografeer, heb ik altijd het afgewerkte kunstwerk of de afdruk in mijn hoofd. Dus als ik naar een schaduw in een scène kijk, weet ik al wat ik ermee ga doen. Het is een beetje als schilderen met licht. Ik heb altijd de neiging om iets donkerder te fotograferen en dan bepaalde gebieden donkerder te maken en het licht in andere gebieden naar voren te halen.

Phil Penman - Professionele fotograaf & WhiteWall ambassadeur

Het reeds lang bestaande WhiteWall Ambassador Program blijft zich ontwikkelen en Phil Penman voegt zich bij het WhiteWall team als een andere grootheid in de fotografie.

"Ik ontdekte WhiteWall voor het eerst op Paris Photo 2021 en was verbaasd over de kwaliteit van hun producten. Begin 2022 produceerde WhiteWall mijn tentoonstelling in de Leica Store in Washington DC, en het enige waar iedereen over sprak waren de afdrukken. Vanaf het moment dat de bestelling werd geplaatst totdat de afdrukken aankwamen, was het proces naadloos."

PHIL PENMAN - UNDER THE FDR DRIVE, NEW YORK, 2014

Penmans werk wordt over de hele wereld tentoongesteld en hij heeft verschillende prijzen gewonnen.

PHIL PENMAN - STATUE OF LIBERTY, NEW YORK, 2020

Phil richt zich op straat-, portret- of architectuurfotografie, voornamelijk vanuit New York.

PHIL PENMAN - CENTRAL PARK, NEW YORK, 2018

Vanuit fotografisch oogpunt biedt de stad hem altijd nieuwe perspectieven en nieuwe technische uitdagingen voor zijn grote passie: zwart-wit fotografie.

PHIL PENMAN - MIDTOWN, NEW YORK, 2020

"Ik heb gemerkt dat mijn beste werk ontstaat als ik mijn werk op een leuke manier benader. En zo gebeurde het dat het meeste van mijn werk zwart-wit is."

Product aanbevelingen door Phil Penman